Asigurări CASCO

Spre deosebire de polița RCA, asigurarea CASCO este una facultativă, dar nu mai puțin importantă. Dimpotrivă. Iar asta, întrucât o poliță CASCO îți protejează autovehiculul împotriva daunelor pe care acesta le poate suferi, indiferent dacă ești responsabil sau nu de producerea acestora. De asemenea, asigurarea CASCO acoperă și alte riscuri la care este expusă mașina ta, precum furtul.

Dacă locuința ta e mai bine protejată cu o poliță obligatorie PAD completată de o asigurare facultativă, o mașină are, la rândul ei, nevoie de o asigurare dublă, după același tipar. Concret, polița RCA acoperă doar daunele pe care le provoci altora din vina ta, în vreme ce asigurarea CASCO îți protejează propriul autovehicul împotriva furtului sau altor daune/riscuri, indiferent dacă vina îți aparține sau nu.

Accesează categoriile de mai jos și află tot ce trebuie să știi despre asigurarea CASCO și modul în care funcționează aceasta.

Pentru a înțelege mai bine de ce asigurarea CASCO este atât de importantă, gândește-te doar la riscurile pe care o poliță CASCO le acoperă. Printre acestea:

-Avarii produse de accidente în trafic (ciocniri, răsturnări, derapări, etc.);

-Incendiu;

-Explozie;

-Fenomene naturale (inundații, trăsnete, grindină, cutremur, alunecare de teren, etc.);

-Căderi accidentale de corpuri pe mașină;

-Furturi (furtul mașinii sau furtul unor părți componente ale acesteia);

-Daune rezultate în urma unei tentative de furt;

-Alte riscuri.

În urma producerii unui risc asigurat prin polița CASCO, primul pas pentru a beneficia de despăgubire îl reprezintă constatarea pagubelor. De acest aspect, se ocupă inspectorii de daune ai companiei de asigurări unde ai încheiat asigurarea CASCO sau reprezentanții Poliției Rutiere, dacă mașina a fost implicată într-un accident rutier.

Avizarea daunei (anunțarea companiei de asigurări cu privire la daunele înregistrate) se face telefonic. Ca asigurat, apelezi Call Center-ul de daune (numărul de telefon poate fi găsit pe site-ul companiei de asigurări). Pentru avizare, trebuie să ai la îndemână asigurarea CASCO, pentru că va trebui să furnizezi diverse informații necesare companiei de asigurări (numărul poliței CASCO, etc.).

După constatarea pagubelor, se va deschide dosarul de daună. În continuare, există două posibilități:

-Îți poți duce mașina la reparat într-un service recomandat de compania de asigurări care a emis polița CASCO (cea mai convenabilă variantă, deoarece, în aceste unități, există contracte de decontare directă între asigurător și service și, astfel, îți poți ridica mașina imediat după ce a fost efectuată reparația);

-Poți merge într-un service la alegere (dacă nu este stipulat altfel în polița CASCO), cu mențiunea că există posibilitatea ca asigurătorul tău CASCO să nu dețină un contract de decontare directă cu acest service. În acest caz, când nu există decontare directă, fie poți aștepta ca asigurătorul să achite către service contravaloarea reparației (de obicei, în maximum 15 zile), fie poți plăti din propriul buget reparația, urmând ca, prin documente și chitanțe doveditoare, să îți recuperezi, de la compania de asigurări, suma plătită (și în acest caz, este valabil termenul de maximum 15 zile).

Dacă ai fost implicat într-un accident rutier din care a rezultat numai avarierea propriului vehicul (ai derapat, ți-ai găsit mașina lovită în parcare, etc.), nu mai ești obligat să mergi la Poliție pentru constatarea pagubelor, ci te poți adresa direct companiei de asigurări care a emis polița CASCO și care îți va elibera documentul de introducere în service a mașinii.

În cazul unei tamponări, dacă ai utilizat un formular de constatare amiabilă (pentru detalii, accesează www.constatulamiabil.ro), poți duce acest formular la asigurător, pentru a deschide dosarul de daună. Dacă nu ai fost vinovat de producerea accidentului și ai apelat la polița CASCO pentru a repara mașina, compania de asigurări va recupera contravaloarea despăgubirii de la asigurătorul RCA al celui vinovat.

Alte informații cu privire la asigurarea CASCO te așteaptă la un click distanță: www.asigurareamasinilor.ro.

Lasă un răspuns